четвртак, 17. мај 2012.

Život je lep 02


   Konačno i taj dugo čekani odmor, koji sam isplanirala i osmislila sa lepim i sunčanim danima, ali je nebo rešilo da se samnom šali i evo već danima pada kiša i ne prestaje a ja zarobljena u kući. Šta raditi a odgovor se sam nameće. Sedi i čitaj. A već nedeljama imam želju da pročitam knjigu Isidore Bjelice - Roman o preljubi. Uzeh je u ruke i .......nisam je ostavila do poslednje strane. Šokirana? Ne, svi smo čuli makar poneku priču ili bili svedoci prevara u našoj okolini. 
Iznenađena? Da, određenim reakcijama glavne junakinje.
                 Ali biti glavni akter u priči o prevari, pretpostavljam veoma bolno i surovo iskustvo. A čitajući knjigu zaista mi se nametnula misao da je Isidora ovakvo iskustvo doživela i preživela jer razmišljanja su potpuno različita od mojih koja su bez tog iskustva. Reakcije glavne junakinje i njen očaj prosto bole i čitaoca i zaista i pored želje da se uđe u lik, taj bol se mora doživeti.
                 Prva glava knjige počinje  veoma velikom istinom: Uvek misliš da se preljuba i smrt dešavaju nekom drugom(Srce ima više odaja nego i jedan kupleraj na svetu. G. Markes) Uvek misliš da je tvoja ljubav, koju gradiš, gajiš, nešto specijalno i da je tvoj odnos sa čovekom kojeg voliš jedinstven i da nikad neće doživeti prevaru ili izdaju. Izdaja! Svaka žena koje je doživela prevaru izgovori rečenicu izdaja. Izdaja odnosa, žene, ljubavi, porodice, dece? Izdaja zajedničkih trenutaka, nežnosti, zajedničke prošlosti. I uvek pitanje, kako nije primetila ili suočavanje sa sobom da naznake prevare jednostavno nije htela da vidi.

 roman o preljubi
Knjiga- Roman o preljubi  (sa sajta  Isidore Bjelice)












                   Pored glavne junakinje, kao njen glas razuma pojavljuju se i njene dve sestre koje su i podrška ali i raličitosti koji teraju glavnu junakinju na razmišljanje. Mia, glavna junakinja, bori se sa osećajem izdaje i pokušava da svoj brak spasi i da pokuša da nastavi život tamo gde je prekinut prevarom. Da li je to moguće? Ona pokušava, bori se sa svojim osećajem izneverene žene i muči i sebe i svog muškarca, decu...
Ali da li je to vredno borbe? Potiskivanja istine i pokušaja da se zaboravi? A istina svakim danom maše ispred očiju crvenom maramicom i zove u ring. I šta raditi kad ta prevara vuče i finansijsku izdaju? Moja drugarica je pored prevare doživela i finansijsku prevaru od čoveka sa kojim ima dvoje dece a prepustila se mužu totalno, dala mu ovlašćenja za sve i sad ostala bez svega još i duguje banci i ostaje i bez stana u kojem živi sa svojim ćerkama? Ko nas uči da zaštitimo sebe, ispred naše polovine kada počinjemo zajednički život? Pa, Bože što je moje to je i njegovo, kaže ljubav iz nas. A onda posle 20 godina, šta? Da li nas rečenica, kako može da živi sa tim osećajem da je deci uzeo, može smiriti od osecaja POTPUNE IZDAJE.
Tada treba naći snage i boriti se, pronalaziti načine da sacuvas čoveka u sebi i veruješ i dalje. 
Svaka žena odlučuje u tom trenutku šta će uraditi posebno je odluka olakšana ponašanjem muškarca, šta on  želi u tom trenutku, da li se kaje, i da li želi nastavak ili hoće da krene svojim putem. Ali i ako se kaje i želi da ostane u braku kako mu na dalje verovati? Oprostiti i nastaviti  odnos otvorenog srca? Da li je to moguće? Bez prebacivanja i stalnog nabijanja na nos? Da li se tada pitamo, šta bismo mi uradile kad bi se našle u sličnoj ili istoj situaciji i da li bismo tada mislile na svoju polovinu ili bi se prepustile situaciji?
Stalno mi je u glavi priča prijateljice koja je u dugogodišnjem braku: Da mi je da doživim još jednom one leptiriće u stomaku. A za muškarce to još jedan izazov, još jedno osvajanje. 
Mišljenja sam da je veoma teško nastaviti život sa osećajem prevare između i osećajem koji te stalno grize. Ali zato smo drugačiji i zato postoje žene koje ostaju i one koje idu i nastavljaju dalje same. I pokušavaju da  veruju i daju šansu drugima opet.
Svaki izbor je samo vaš i nikada ali nikada niste pogrešili ako slušate svoje srce i nađete snage za dalje.
Srce ima više odaja nego što možemo i da pretpostavimo.


    


Нема коментара:

Постави коментар