петак, 25. јануар 2013.

Život je lep 17


Dragi moji,

dugo nisam napisala nijednu reč, prosto me je mesec decembar sa svojim dešavanjima potopio i trebalo mi je vremena da se povratim. Sve neke ružne stvari koje udalje čoveka od ciljeva i stremljenja i kada samo čekaš i guraš dalje u nadi da će se sve vratiti u normalu, brzo.
Dugujem moje utiske u vezi početka moje fizičke aktivacije u mesecu oktobru kada sam se pridružila akciji na tviteru, #izazov. Pisala sam o tome u postu Život je lep 15
Da podsetim, bez dijete ili korekcije u ishrani želela sam  da izdržim tri meseca aktivno šetajući i trčeći  i da posle nove godine krenem i sa korekcijom ishrane i naravno vama predstavim moje rezultate.
Taman mi se poklapao i sistematski pregled koji je trebalo obaviti krajem novembra i videti da li je akcija imala neke rezultate.
Dva puna meseca sam bila aktivna, svaki dan sam šetala ili trčala i radila sam vežbe i to najčešće trbušnjake.
Svako jutro pila sam med+sirće jabukovo rastopljeno u čaši tople vode.


slika sa sajta www.woman.ba 


Osećala sam se fantastično, bila sam puna energije, totalno motivisana da svoj cilj sprovedem u delo. Treći mesec sam trčala samo desetak dana u mesecu i rezultati su sledeći:
Kilogrami viška nisu se izgubili, jedino sam po odeći primetila da je komotnija što je od mišića koji su se polako zatezali.
Rezultati na sistematskom pregledu su bili sjajni u odnosu na prošlu godinu kada je holesterol bio povišen, trigliceridi na gornjoj granici i šećer takode bliži gornjoj granici. Holesterol, trigliceridi i šećer su bili normalni i u svojim srednjim vrednostima, što me je baš obradovalo i gde se potvrdilo moje mišljenje da se vežbanjem i fizičkom aktivnošću može postići dosta toga.
Moja volja i motivacija su  mi osmeh na lice stavili i bila sam zadovoljna postignutim. 
U trenutcima treninga, trčanja ili brzog hoda, ideje su se nizale jedna za drugom, koje teme za postove da pisem, kao da je i mozak radio punim kapacitetom, dobijala sam inspiracije za određene situacije i rešavanje  nekih problema dolazilo je kao  poklonjeno. Prava blagodet.
U mesecu decembru fizički sam bila aktivna 10 dana uz obroke koji su bili pojačani kolačima i tortama jer imam dosta slavlja u tom mesecu. Nabačeno je još 2 kg. I pored proređenih treninga utrošila sam 2606 kcal i bila osma  od ukupno petnaest  prijavljenih na #izazov u decembru.


treninzi u mesecu decembru
Zato sam rešila posle svih slavlja u januaru da krenem i sa korekcijom ishrane i da ponovo krenem ozbiljnije treninge. Naravno da se polako izgubila motivacija i početni elan zbog uspeha ali sam eto ipak u januaru  uspela da se izborim sa lošim raspoloženjem i krenem dalje. Jer sad znam da mogu!!!
Pomisao na moje dobre rezultate, bolje raspoloženje, želju da smršam 10 kg, taj osećaj splasnutog stomaka i osećaj da niste naduti kao balon, lakoće kojom sam išla na treninge, dalo mi je snagu, pokrenulo me na akciju.
“Sanda, Bićeš cica kakvom te pamte!!! “ Eto sebi sam tako rekla!!!
Zbog hladnog vremena rešila sam da nađem teretanu koja ima traku i bicikl i da krenem sa aktivnošću.
I naravno krenula sam sa dijetom koju je preporučila nutricionista, sa 3 obroka i 2 užine. Veoma konstruktivna i daje puno prostora za raznovrsnu ishranu. Meni i mom radnom vremenu savršeno odgovara.
Sad preostaje da sve planove sprovodim jer je sve počelo 21.01.2013. i javljam koliko sam uspela u mojim planovima i željama.
Dosta saveta  tražila sam po raznim sajtovima i pogađate najviše mi je pomogla Moo, Vitki gurman,
i sajt trčanje.rs. Zaista možete dobiti prave smernice kako krenuti, šta raditi, kako organizovati treninge posebno ako ste početnik, kako se ponašati u teretani i koje vežbe raditi, kakve patike izabrati....
Iskustva ovih ljudi su dragocena za mene i naravno da ih prilagođavam sebi i svojim mogućnostima i ostajem pri stavu da se spremam za triatlon i da svoje zdravlje održavam na ovom nivou  a svoje kilograme smanjim i nadam se - DA SE OSEĆAM BOLJE, RASPOLOŽENIJE I VESELIJE JER "RADIM" NEŠTO ZA SEBE I SVOJE BOLJE SUTRA!!!!!
Probajte i vi !!!!
Samo da napomenem:

Motivacija je proces pokretanja ličnosti na aktivnost, a motivi su pokretačke snage ponašanja koje imaju više uloga: da izazovu neko ponašanje, da ga usmere prema nekon cilju i da ga regulišu tako da se cilj ostvari. Motivisano ponašanje je ono ponašanje koje počiva na nekoj potrebi, a vodi ka određenom cilju.

1 коментар:

  1. Pročitala sam tvoj blog i neki postovi su me zaista dirnuli u srce a to je zato jer se iz srca pišu.
    Ako imaš vremena i volje Ajde da se igramo:
    http://nastinipeksimeti.blogspot.com/2013/08/da-se-igramo.html

    ОдговориИзбриши