понедељак, 25. јун 2012.

Život je lep 06


Kome ću ovu  čašu nazdraviti....?
Ako ću je napiti po lepoti,
Napiću je Kosančić Ivanu;
Ako ću je napiti po visini,
Napiću je Toplici Milanu;
Ako ću je napiti po junaštvu,
Napiću je vojvodi Milošu
                                     Narodna pesma

Srbija  u doba kneza Lazara
 
15.06. Noć knjige u Laguni u Zemunu koji sam iskoristila za kupovinu knjiga koje sam želela da imam u svojoj skromnoj biblioteci. Jedna od njih je knjiga Dejana Stojiljkovića " Duge noći i crne zastave ". On je napisao roman " Konstantinovo raskršće " i za taj roman je dobio nagradu " Svetosavski pečat " i nagradu    " Miloš Crnjanski ".
 Počnete da čitate roman i istog trena uletite u priču, u događaje, među junake. Sve prepoznajete iz narodnih pesama, istorije koju ste učili u školi i zateknete sebe da vrtite film i pokušavate da se setite svih detalja koji su se sakrili duboko negde u pamćenju. 
Šta sam čitala o knezu Lazaru, šta znam o Srbiji iz tog perioda, o junacima sa kojima se već na samom početku čitanja susrećem: Toplica Milan, Kosančić Ivan i Miloš Obilić.
A priča teče pitko, vuče čitaoca u dešavanja i sam zaplet knjige i ostavlja bez daha. Zaista u jednom trenu stanem i pomislim: "Kako je Dejan uspeo da na ovaj način ponese čitaoca i prosto uvuče u priču i  čini te samim učesnikom radnje i dešavanja?" Savršeno!

Proleće je 1386. godine. Iz pograničnog manastira Sveti Vid, pokradena je riznica manastira od strane osmanlijskih pljačkaških hordi koji su sve više upadale na teritoriju Srbije. Ukraden je kovčeg čija je sadržina poznata samo knezu Lazaru i on šalje svoje junake u potragu za njim. U potragu kreću dva pripadnika viteškog Reda Zmaja-toplički vojvoda Milan i čuveni mačevaoc  Ivan Kosančić, kojima se pridružuje i Miloš Obilić, mladi braničevski vojvoda. Svaki od junaka ima svoj motiv u potrazi za kovčegom i ma koliko bili različiti, svu trojicu karakteriše, junaštvo, čestitost i slobodno mogu reći neustrašivost, pravdoljubivost.
Potera prati trag pljačkaša preko Prilepa, do kraljevstva Marka Mrnjavčevića koji je već postao turski vazal. U svim susretima, sa raznim likovima u Prilepu, trojica naših junaka, pokazuju svoju mudrost, hrabrost a Miloš i svu svoju ludost i svojeglavost, a Ivan i Milan zaista deluju pametno i razumno i u pojedinim trenutcima kao staratelji bdiju nad Milošem.


Knez Lazar



U isto vreme, u osmanlijskom carstvu rešavaju da krenu u pohod i osvajanje Evrope, a prvi korak je naravno osvajanje Srbije koja je  pod vođstvom kneza Lazara. Prvi na udaru je grad Pirot u koji dospevaju naši junaci posle pronađenog kovčega. U Pirotu  se upoznajemo sa značajnim likovima iz naše prošlosti: sestrići kneza Lazara - Stefan i Lazar Musić. Srefan Musić veoma uspešnim potezima otežava osmanlijama pohod i shvatamo kako je nadmudrivanje između srpskih vođa i vođa Turaka veoma bitna u ishodu bitke i spasavanju srpskih boraca.
Ivan, Milan i Miloš pridružuju se borcima za Pirot i veoma uspešno to rade i svojim junaštvom pomažu borbi i  reakcijama srpskih boraca.
Nadmoćnost turskih boraca možda je presudna...
Ali i domišljatost srpskih junaka...
Međusobno poštovanje ratnika na suprotnim stranama.
Srpske junake krasi nežno srce i dobrota-opisano prilikom ranjavanje srpske devojcice...
Posebnu sliku nam pisac daje o nedoumicama koje muče vođe oba carstva i Lazara i Murata, njihovi snovi, strahovi, vera u Boga i Alaha. Ljubav prema svojem carstvu i narodu. Svaki ima opravdanje za svoju borbu.


Znaj da te ono što te je promašilo nije moglo pogoditi,
a ono što te je pogodilo nije te moglo mimoići.
                                                         Muhamed

Toplo preporučujem knjigu za čitanje i pored zanimljive priče, saznaćete  puno o istoriji Srbije na jedan možda pravi način. A pisac, čitaoca zaista snagom reči uvlači u sam centar zbivanja.
Pitanje koje se meni nametnulo je pitanje žena i njihove pozicije, razmišljanja, i setim se da knjiga od Ljiljane Habjanović  "Igra anđela" opisuje upravo život kneginje Milice i prati njen život i rad i borbu za opstanak njene zemlje, dece i nje same. Njena razmišljanja, o njenom duhovnom razvoju i o teškom položaju žena u to vreme ratova i trenutaka kad izgube svoje muškarce.
 U njoj je dalje i opisana sudbina Olivere, kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je bila verenica Miloša Obilića a koju je majka žrtvovala i udala je za Muratovog sina Bajazita, ne bi li spasila Srbiju surove osvete, posle kosovskog boja. 

slike-wikipedia

2 коментара:

  1. Анониман5. јул 2012. 12:47

    stvarno je lepo kada neko cistim srcem napise komentar o istorijskim vrednostima, i naravno i to vreme je imalo ljude koji su bili heroji i one koji to nisu bili, bez obzira da li su bili vitezovi, knjazovi, princevi ili kraljevi ili neki obicni ljudi, oni su odisali svojim pojavama, strasno me zanima sta bi rekli ondasnji heroji, za ove sadasnje koji se zaklinju u tadaswnje cojstvo i junastvo.

    ОдговориИзбриши